Kinesitherapie
Onze kinesitherapeuten bieden zowel diagnostische als therapeutische begeleiding aan voor baby’s, kinderen of adolescenten tussen de leeftijd van 0-18 jaar.
U kan bij ons terecht voor volgende specialisaties binnen de pediatrische kinesitherapie:
-
Deze therapie richt zich op baby’s, peuters, kleuters, kinderen en jongeren met een neuromotorische problematiek of een vermoeden hiervan. Door problemen ter hoogte van het zenuwstelsel of spierstelsel verloopt de motorische ontwikkeling vertraagd en/of anders. Vanuit interventie volgens het Bobath-concept trachten we de totale ontwikkeling te stimuleren en is de therapie erop gericht de functionaliteit van uw kind te maximaliseren. We werken hiervoor nauw samen met gespecialiseerde centra zoals oa. COS, CEPRA, NMRC.
Mogelijke voorbeelden:
Vroegbegeleiding bij prematuriteit
Cerebrale parese (CP)
Niet-aangeboren hersenletsel (NAH)
Spina Bifida
Plexus Brachialis parese
Neuromusculaire aandoeningen zoals Duchenne spierdystrofie, SMA,…
Syndromen met een impact op neuromotoriek zoals Downsyndroom, Fragiele X-syndroom, …
-
Bij sommige baby’s en peuters verloopt het behalen van de motorische mijlpalen zoals omrollen, zitten, kruipen, staan en stappen vertraagd. Extra stimulatie kan deze kinderen helpen en ondersteunen in hun motorische ontwikkeling.
Sommige baby’tjes ontwikkelen asymmetrisch, kijken steeds naar dezelfde kant waardoor er een afgeplat hoofdje (plagiocephalie) ontstaat. Ook voor deze kinderen kan motorische stimulatie helpen om te komen tot een meer symmetrische ontwikkeling alsook ter opvolging van de plagiocephalie.
-
Psychomotoriek is de wisselwerking tussen cognitie, motoriek en emoties. Met cognitie bedoelen we het verwerken van informatie. De motoriek gaat over de mogelijkheid van bewegen. Met emoties beschrijven we de gevoelens. Deze aspecten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze therapie richt zich op peuters, kleuters en lagere schoolkinderen die problemen ondervinden in hun psychomotorische ontwikkeling.
Dit kan gaan van problemen in de fijne en/of grofmotorische ontwikkeling, maar ook problemen met de schrijfontwikkeling, visuomotorische en/of executieve vaardigheden. Na uitgebreid onderzoek stellen we therapiedoelen op waarmee we tegemoet willen komen aan de hulpvraag van uw kind.
Mogelijke voorbeelden:
fijne motoriek: knippen, prikken, plakken, steeknagels, …
grove motoriek: kracht, evenwicht, coördinatie, snelheid, balvaardigheid, …
Schrijfmotoriek: schrijfhouding, pengreep, schrijfbewegingen, vormgeving, nauwkeurigheid…
visuomotorische vaardigheden: ruimtelijke oriëntatie, ruimtelijke structuratie,…
executieve vaardigheden: werkhouding, aandacht en concentratie, planning en organisatie…
Deze problemen kunnen samengaan met ASS, AD(H)D, DCD, … Onze kinesitherapeuten hebben hier ruime ervaring en expertise in opgebouwd. Voor diagnostiek werken wij samen met verschillende kinderneurologen en/of kinderpsychiaters.
-
Met Typ 10 leren we op een heel speelse manier vlot en blind typen op de computer. Het is een unieke methodiek waarbij verschillende zintuigen gelijktijdig worden aangesproken en er rekening wordt gehouden met het eigen tempo van elk kind. Hierdoor is deze methode bijzonder geschikt voor kinderen met leer- of motorische problemen.
Deze lessen kunnen zowel individueel als in kleine groepjes worden gegeven.
Stap voor stap
Let op: Voor baby’s, peuters en neuromotorische revalidatie geldt dit stappenplan niet. In deze gevallen starten we de behandeling direct op.
Intake: We starten met een kennismakingsgesprek om de hulpvraag en de situatie van uw kind in kaart te brengen.
Onderzoek: Op basis van een doktersvoorschrift voeren we gericht onderzoek uit om een goed beeld te krijgen van de noden van uw kind.
Bespreking en advies: De resultaten van het onderzoek worden met u besproken. U ontvangt een verslag met advies over de verdere aanpak.
Opstart therapie: Indien nodig starten we de therapie op. Hiervoor is een voorschrift van een huisarts of kinderarts vereist.
Aanvullende tests: Tijdens de therapie voeren we aanvullende tests uit om de evolutie van uw kind te volgen. Op basis daarvan plannen we het verdere therapieverloop of, indien nodig, aanvullende diagnostiek.

Op zoek naar een kinesist voor uw kind?